Sanayi 4.0 ve Limanlar

SolonPort, kurucu ortağı E.Oktay Okşak ile liman yazılımları, bunların limanlara etkileri ve sanayi 4.0’ın limanlar üzerindeki etkileri hakkında görüştük.

SolonPort’un Türkiye’nin ilk yazılım firmalarından olduğunu söyleyen Oktay Bey “30 yıllık geçmişi ile de birçok sektörde başarılı projeler geliştirdiklerinden, bunlar arasında Oracle ile birlikte geliştirdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesinin e-dönüşüm projesi, bunker sektörü, inşaat sektörü ve ticari işletmelere yönelik projeler yer aldığından” bahsetti.

“Liman sektörü ile tanışmamız 1999 yıllarına dayanmaktadır ve şu an itibari ile 20 yıllık bir sektör know-how deneyimine sahip, Türkiye’deki ilk liman otomasyon firmasıyız. Bununla gurur duyuyoruz. Limanlarımızın, ithal ürün kullanmasını önleyerek yüksek miktarlarda dövizin ülkemizde kalmasını sağlamanın yanı sıra ihracatımızla da ülkemize döviz kazandırdık” diyerek uluslararası bir firma olduklarını sözlerine ekledi.

SolonPort’un sadece bir yazılım olmadığını yüzlerce paydaşa bilgi hizmeti veren bir EKOSİSTEM olduğunu belirten E.Oktay Okşak, “biz çözümleri geliştirirken, maksimum fayda minimum maliyet prensibiyle problemleri analiz ediyoruz. Bu analiz esnasında, kullanıcılarımızın olumlu olarak nasıl etkilenecekleri, diğer paydaşlara katkıları gibi detayların yanı sıra, teknolojik alt yapısı da çok önemli oluyor. Çünkü belirttiğim gibi, SolonPort sisteminden; gümrükten bakanlıklara, liman müşterilerinden acentelere, yüzlerce kullanıcı 7/24 besleniyor. Bu yüzden aldığımız sorumluluk bu kadar büyük olunca, know-how ve tecrübenin derinliği de önemi de ortaya çıkmış oluyor.” dedi.

Teknolojinin günümüz limanlarında kullanımı ile ilgili fikirlerini sorduğumuz Oktay Bey bu konudaki düşüncelerini paylaştı.

“Teknoloji sadece limanlarda değil hayatımızın her noktasında önemli ve bunu bize yaşadığımız Corona virüsü ve dünyada yaşanan bu olaylar bir kez daha gösterdi. İnsanlar, her ne kadar hastalıktan korksalar da hayat ve tüketim devam ediyor. Bu da bize daha net gösteriyor ki; teknolojinin daha çok kullanımı insanlar için hem konforlu hem de sağlıklı ortamlar oluşturacaktır.

Limanlar için teknoloji, birçok sektörden daha da önemli. Yapısı gereği, limanlarda iş güvenliği, gümrüklü alanlar olması nedeni ile de güvenlik önlemleri en yüksek seviyelerde. Bu nedenle teknoloji kullanımı çok gerekli.

SolonPort olarak ürettiğimiz kapı, kantar vb. otomatik çözümlerle; limanlardaki iş güvenliği açısından riskli alanlardaki iş gücünü azaltabiliyoruz.

İş gücü verimliliğini artıracak, maliyet azaltacak çözümlerimiz de var. Mesela, Solonport 3D Mobil uygulama ile tüm paydaşlar da dahil, tek tuşla liman bilgileriniz sizde.

Tüm bunlar, performans verimlilik artışını, maliyetlerin ve zamanın efektif kullanımını, karlılık ve müşteri kalitesindeki yükselişleri beraberinde getiriyor.

Ve tekrar belirtmek isterim ki; teknoloji kullanımı sadece iş hayatımızı değil sağlığımızı bile etkiliyor.” diyerek teknolojinin önemini vurguladı.

Son olarakda, Oktay Bey ile SolonPort’un vizyonu ve gençler hakkında konuştuk. “ teknoloji firması olup da gençler olmadan olur mu? diyen Oktay Bey., “ bizim tüm deneyimlerimiz bilgimiz yeni jenerasyon için her zaman hazır. SolonPort ekibi tam olarak bunun göstergesi. Hem sektör ve teknoloji konusunda deneyimli ekip arkadaşlarımız, hem de heyecanlı enerjik genç arkadaşlarımız var. Bu uyum harika ve gerçekten harika işler çıkarıyor.

Ayrıca, inovatif çözümler geliştiren bir firma olarak her zaman eğitimin, yeni bakış açılarının öneminin farkındayız. O yüzden üniversitelerle iş birliklerimiz, staj ve eğitim çalışmaları gibi bu alanda da projelerimizi sürdürüyoruz.” diyerek gençlere verdikleri önemden bahsettiler.